BejelentésKRISTIANSTADI MAGYAR EGYESÜLET
Dél-Svédország

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Szavazás
MAGYAR SZENTMISÉK OLOFSTRÖMBEN!
Értesítjük az érintetteket, hogy vendéglátogatáson lévő magyar nyugdíjas pap mutat be magyar nyelvű szentmiséket Olofströmben 2019. május 18-án és 25-én, mindkét alkalommal délelőtt 11 órától. Szeretettel várnak mindenkit!
A S:t Antonius katolikus templom elérhetősége: Bruksgatan 8, 293 38 Olofström


 

 

 

2019. MÁJUS 5.: SZÍNHÁZI ELŐADÁS BROMÖLLÁBAN

Népes közönség előtt lépett fel Csomor Csilla magyarországi színésznő a Kristianstadi Magyar Egyesületnél, Bromöllában. Két egyfelvonásos keretében mutatta be Déryné Széppataki Róza és Blaha Lujza, a magyar színjátszás két nagyasszonyának életét. A valamelyest hasonló, de igazából nagyon is különböző karaktereket Csomor Csilla mesterfokon interpretálta. Köszönet a csodálatos élményért!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjelent a MikroHUNGARIKA 2019 / 3-as száma!

Részletek itt:

http://kristianstadimagyar.5mp.eu/web.php?a=kristianstadimagyar&o=oaDlN82aqc

 

 

 

 

 

 

2019. április 13.: húsvéti gyerekműsor és a nyuszi érkezése Bromöllában.

Köszönet a szép előadásért Tóth Ibolyának (bábelőadás), Sebestyén Mariannának és Dobos Tamásnak (utóbbiak a a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjelent a Mikro HUNGARIKA 2019 / 2-es száma!

Részletek itt:

http://kristianstadimagyar.5mp.eu/web.php?a=kristianstadimagyar&o=oaDlN82aqc

 

 

 

 

 

 

2019. március 21-22.: KIHELYEZETT KONZULI NAPOK

Dr. Szabó Balázs konzul elkezdte az ügyfélfogadást Sölvesborgban. Két nap során sikerült minden jelentkezőnek megoldani a folyó ügyeit. Pénteken még a betervezett ügyfélfogadási időtartamot is túl kellett lépni! Köszönjük szépen Szabó Balázs konzul úr kitartó munkáját, valamint a Molnár-család folyamatos közreműködését!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019. március 9.: MAGYAR ISTENTISZTELET ÉS 1848-AS MEGEMLÉKEZÉS

 

A márciusi sölvesborgi magyar istentiszteleten Molnár-Veres Pál lelkész végezte a szolgálatot. Molnár Gergely egyesületi vezető rövid 1848-as emlékezőjében az aradi vértanúkból idézett kettőt, majd a meghívóban is szereplő székelyföldi "üzenettel" zárta mondandóját:

„Még lesznek márciusok... De leszünk-e mi, 
hogy megtartsuk örökre hőseink emlékét?
Fáklyák virrasztó lángja őrzi megritkult soraink álmát...
Talán érdemes lesz felébredni és túlélni mindent, átmenteni
amink még van, amíg még van, hogy legyünk...!”
(Buzás Ibolya, 1997, Székelyföld)

 


Az istentisztelet után a gyülekezeti ház kistermében a Lukanényei Citerazenekar - felvételről elhangzó - '48-as dalainak ritmusára hangolódtak a jelenlévők az alkalomhoz. Mindenki kapott ajándékba egy kis forradalmi témájú papírmakettet, és lévén, hogy egy nappal korábban volt Nők Napja, a hölgyeket egy-egy szál rózsával köszöntöttük.

 

 

A jelenlévők a Komáromi Lovas Színház "Petőfi visszatér" c. rockoperájából néztek részleteket, majd a kávézás és finomabbnál finomabb sütemények kóstolgatása közepette Kossuth-nótákat, '48-as dalokat, magyar indulókat hallgathattak. Néhányan be is kapcsolódtak a nótázásba. Köszönet a szolgálatért, a kokárdákért, és a finom sütikért! Legyen béke, szabadság és egyetértés!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019. február 24.: EGYESÜLETI KÖZGYŰLÉS

 

A Kristianstadi Magyar Egyesület 2019. február 24-i közgyűlését Molnár Gergely egy korábbi évfordulóra választott mottóval nyitotta meg:”Szép volt a múlt, várjon ragyogva rátok még szebb jövő...” (Tóth Árpád). A jelenlévők egy perces néma csenddel emlékeztek az elmúlt évben elhunyt tagtársukra, Slovac Juditra...

A közgyűlés tisztségviselőinek kijelölése, a jelenlévők számba vétele, a szabályszerűség megállapítása és a napirend jóváhagyása után került sor az elnöki (Molnár Gergely) és pénzügyi (Nagy Ildikó) beszámolók, illetve a revizori jelentés (Nemes Edit) ismertetésére. A leköszönő elnök beszámolójában érintette az egyesület aktuális helyzetét és a lezajlott rendezvényekből néhányat kiemelt. A pénzügyi beszámolót a szóbeli ismertetés mellett nyomtatott formában is kézhez kapták a jelenlévők.

 


A régi vezetőséget a közgyűlés felmentette az anyagi felelősség alól, majd megtörtént a testület lemondása is. Az új vezetőség tagjait egyenként választotta meg a Közgyűlés: Molnár Gergely (elnök); Nagy Ildikó (pénztáros); Molnár Erzsébet, Ambrus A. Árpád, Kanyó Gabriella, Bodor Tibor, Tamás Irén (vezetőségi tagok) személyében. Revizorok: Nemes Edit és Csongvai Ildikó.

A következő év munkatervének és költségvetésének kapcsán Molnár Gergely ismertette az elkövetkező hónapok tervezett programjait. Ambrus A. Árpád tolmácsolta a fiatalok igényeit (teremfoci, retróbulik, stb). Az elnök válaszában elmondta, hogy hamarosan leülnek egyeztetésre a focisok vezetőjével, a retróbulikhoz pedig az Egyesület a terem biztosításával tud hozzá járulni.


Az évi tagsági díjak értékét nem változtatták, maradt a 150 kr/felnőtt tag. Az egyebeknél elhangzott, hogy mivel 2019 II. Rákóczi Ferenc Emlékév, ezért az Egyesület egy, a Rákóczit és a kuruc kort megörökítő képregény-brosúrával emlékezik, amelyet a gyűlés elején ki is osztottak minden jelenlévőnek. Felmerült a SMOSZ-szal való viszony tisztázásának kérdése is. A kapcsolat helyre állításának előfeltétele: a Kristianstadi Magyar Egyesület- és a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége vezetői között a dolgok kibeszélése.

 

A gyűlés berekesztése után hangulatos baráti együttlétre került sor, melynek során a debreceni kolbász és majonézes krumpli mellett, a finomabbnál finomabb sütemények játszták a főszerepet.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!